המצגות הפכו לכלי מרכזי בהוראה האקדמית. מרבית הסטודנטים נדרשים במהלך לימודי התואר להכין מצגת ולהעבירה בפני הסטודנטים והמרצה. במקרים רבים למטלה זו ניתן ציון השווה ערך לציון של מבחן.
כדי להצליח בהצגת המצגת עליכם להסביר את הדברים בצורה ברורה וקלה להבנה. להלן מספר טיפים שהקפדה עליהם תגרום לפרזנטציה שלכם להיות מעניינת ותעלה את סיכוייכם להצלחה.
זיכרו - תפקידה של המצגת היא לתת מתווה כללי אודות נושא ההרצאה, לכן, הימנעו מעומס של תוכן בשקופיות וממספר רב מידי של שקופיות. המצגת היא לא העבודה לכן התוכן שקיים בעבודה לא חייב להופיע במלואו במצגת.
יש להציג בשקופיות את עיקרי הדברים- מסרים מרכזיים, קצרים וברורים במשפטים קצרים או אפילו בנקודות ולדעת להרחיב את הדיבור עליהם בעל-פה. ניתן להרחיב על כל נקודה על נייר כדי שתדעו על מה להרחיב בע"פ.
הכותרת של השקופית תכלול מילות מפתח שיהוו תזכורת לחומר שהמרצה אמור לדעת היטב.
כלל אצבע היו ש כל שקופית צריכה להכיל עד שבע שורות.
במידת האפשר, להעזר באמצעים ויזואלים- תמונות, גרפים וסרטים
עומס חזותי מקשה לקרוא את המלל ומסיט את תשומת הלב מהחומר לכן יש להמנע מעיצוב ססגוני של השקופיות ומכל מיני היסחים. זכרו- המטרה שלכם היא להציג עבודה אקדמיה ולנהל דיון אקדמי.
עיצוב המצגת
א. הקפידו על מבנה אחיד לכל השקופיות – שדות כותרת, רקע, גופנים, מספור סעיפים ותתי סעיפים.
וכן על צבעים אחידים – כותרות וסעיפי משנה.
ב. הקפידו שהרקע של המצגת יהיה לבן והמלל יהיה כתוב בצבע כהה.
שימו לב- גיוון יתר בצבעים מסיח את הדעת.
ג. הקפידו שהפונט יהיה גדול וברור לקריאה.
מומלץ שגודל הגופן עבור כותרות יהיה 32-44. עבור טקסט רגיל – 28.
ד. בחרו תבנית שתשקף את הסגנון והתוכן של המצגת ותיתן לה חזות אקדמית.
ה. שימו לב לכתיבה תיקנית של סימני פיסוק. סימני פיסוק מיותרים מסיחים את הדעת.
יש מקרים שבהם הדרישה היא להגיש רפרט באורך של עשר דקות ויש מקרים שבהם הדרישה היא להגיש רפרט באורך של שלושים דקות. בנוסף, יש מקרים שבהם צריך לקחת בחשבון תכנון זמן בסוף ההרצאה לדיון פתוח של הקבוצה. בהתאם לכך יש לתכנן את תוכן ההצגה ואת מספר השקופיות.
כדי להיות מוכנים היטב יש לתרגל את הצגת המצגת ולתזמן את ההצגה כדי לוודא שאתם לא חורגים מהזמן שניתן לכם להציג. עברו על המצגת שוב ושוב- לבד, מול משפחה או מול חברים וודאו שאתם יודעים להסביר היטב את הדברים במסגרת הזמן שניתן לכם. אם משהו חסר או לא מסתדר, תוכלו לתקן ולתרגל מחדש. התרגול יאפשר לכם לקבל משוב חיוני ומלמד ןכך להשתפר ולדייק את הדברים, בנוסף, יעלה לכם את תחושת הביטחון.
לימדו היטב גם את הפרטים הקטנים הקשורים לנושא הרצאתכם. נסו לחשוב על שאלות שיכולות להתעורר אצל המאזינים בקהל והכינו תשובות מראש-תרגלו סימולציה של מענה והסברה לשאלות. הכינו לעצמכם הערות ותזכורות והשתמשו בהן במידת הצורך.
הגיעו מוקדם יותר מזמן שנקבע להרצאה. העלו את המצגת וודאו שכל השקפים, הקישורים והאפקטים אכן עובדים.
עליכם לשלוט היטב בנושא שאתם מציגים- לקרוא ולהבין היטב את סקירת המחקר, את פרק שיטות ולהבין את הניתוחים הסטטיסטים שבוצעו.כלומר, זה לא מספיק להכיר רק את המידע שמוצג במצגת, מכיוון שבמצגת מוצגים רק עיקרי הדברים ואתם צריכים לדעת להרחיב את הנושא בעל-פה היות והמרצה או הסטודנטים יכולים לשאול שאלות.
בהצגה מול קהל חשוב לשמור על קשר עין עם הנוכחים, לנוע מעט ולשנות את גוון קול מעת לעת.
אם קשה לכם לסמוך על עצמכם באילתורים, תוכלו לנסות לשנן בע"פ את קטעים מההצגה.
כדאי לקחת איתכם בקבוק מים למקרה שתרגישו יובש בפה.
אם אתם מרגישים לחץ, שכחה או רעד בקול- עצרו ונשמו עמוק (החמצן שיגיע למוח יקל על ההרגשה).
לסיכום, המצגת היא כלי מצויין להציג ולדון בעבודה סמינריונית אולם זה חשוב שההצגה עצמה תהיה טובה. לפיכך, יש להציג את עיקרי הדברים, להיות ממוקדים, לשלוט היטב בתוכן העבודה, לשמור על הרצאה מעניינת ותמציתית, בלי אפקטים או עיצובים ססגוניים מידי, ולבסוף לעמוד בזמן שהוקצב להצגת העבודה. הקפדה על הכללים יבטיחו שהמצגת וההרצאה יעמדו בדרישות ויעלו את הסיכוי לקבלת ציון טוב.